browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pillernes mørke skygge får mig til at gyse

Skrevet af den 11. juni 2013

Det er længe siden jeg har skrevet på bloggen

Jeg har haft en lang periode med mange smerter, som så mange andre med kroniske smerter betyder det at man gør det man skal, og ikke andet – Jeg  er ingen undtagelse!
Jeg har så til gengæld haft tid til at se en masse tv og læse lidt kommentarer på facebook, og det er især det mit indlæg skal handle om i dag. Husk dette er min holdning og jeg er ikke læge, jeg har bare levet med piskesmæld i mange år og kan give råd derfra!

Pillernes mørke skygge

Det er et af de programmer jeg har fået set, JA jeg er bagud med tv-kiggeri! Men er der nogle af jer der ikke har set det, kan jeg kun sige at det er værd at bruge en time på, der er noget af det mest skræmmende jeg nogensinde har set. Også selvom at der ikke var så meget nyt i oplysningerne – Kort fortalt handler programmet om at lægerne skriver recepter ud i flæng på “lykkepiller”, også til folk der måske ikke burde have disse piller. I programmet ser man også hvor svært det var at få godkendelsen igennem på disse piller, og om at det blev mørkelagt når der var mistanke om alvorlige bivirkninger.

Det der skræmmer mig ved dette program er at jeg selv i en periode blev ordineret “lykkepiller” med det påskud at det skulle hjælpe på min søvn, min kone og jeg blev hurtigt opmærksomme på at jeg ændrede væremåde når jeg tog disse piller. Lægen mente at det var normalt med de ting jeg har været igennem og mente at jeg bare skulle blive ved med at tage pillerne – det gjorde jeg så i ca. 2 måneder og med samme resultat – jeg farrede hurtigt op i en spids over ingen ting. Det er der jo nok mange med piskesmæld der kan nikke genkendende til at de også gør, men tro mig, det var ikke det samme!

U- turn

Jeg har set de afsnit af U-turn der har været indtil videre, det er interessant at følge hvordan mange af deltagerene får et bedre liv. Flere af dem smider piller i forløbet, det er ikke bare smertestillende, det er mange forskellige piller der lægges på hylden.

Det er bare nogle af de livsstils programmer jeg har nået at følge op på, men en ting jeg har set er menneskernes dårlige undskyldninger, undskyldninger der i høj grad har været med i min hverdag.

 

Pillerne er ikke en stor del af min hverdag mere

Jeg har som i nok ved en meget skarp holdning til at man tager piller som en løsning på at kunne mere. Smertestillende bliver i højere og højere grad taget uden omtanke, det kan skade din krop og jeg ved om nogen at man nemt kommer til at gøre ting man ikke kan holde til fordi man ikke kan mærke sin krop.
Piller er ok hvis man ikke kan blive fri for dem, men mange bruger dem for at kunne klare mere i hverdagen og dermed føle at de er mere “normale”. Jeg har haft en del diskussioner på forskellige facebookgrupper omkring medicin, og jeg kan genkende de sure svar jeg får, fra mig selv fra tidligt i forløbet:

“Jeg kender min krop bedst”

“Min læge ved hvad der er bedst”

“Jeg vil nødig undvære min hjertemedicin”

Jeg forstår derfor godt hvorfor mange bliver sure når jeg anbefaler at lægge de mange smertestillende på hylden, men det er nu engang min holdning og jeg står fast ved den – Man skal ikke tage piller med mindre de er stærkt nødvendig, de kan skade mere end de gavner.

Min pillehistorik

Jeg blev hurtigt afhængig af hovedpinepiller, 120 blev det til på en arbejdsuge – da de ikke hjalp gik jeg til lægen der hurtigt tilføjede meget stærke smertestillende, sovepiller og depressions medicin og jeg kunne nu arbejde næsten som før i en uges tid, men så gik det også galt. Jeg besvimede første gang i vores køkken. Jeg havde hugget brænde med en kammerat et par dage forinden, det kunne jeg naturligvis ikke holde til så det lærte jeg at jeg ikke kunne.

Ugen efter besvimede jeg endnu engang og jeg havde jo ikke lavet andet end at arbejde? Samtidig begyndte jeg at have en meget kort lunte, de næste 3 måneder blev det bare værre, jeg havde meget ondt hele tiden, jeg var træt men kunne ikke sove, og jeg følte at jeg var ved siden af mig selv – ligesom at observere sig selv udefra.

Vi blev herhjemme enige om at jeg ikke skulle tage depressions medicinen selvom lægen sagde at jeg ikke måtte stoppe, nu kom jeg stille og roligt tilbage i min krop men smerterne var der stadigvæk. Igennem de næste par år blev jeg sendt til den ene aktivering efter den anden. Jeg besluttede at nu skulle jeg af med nogle af pillerne for jeg begyndte at besvime igen – jeg kan nemlig MEGET godt lide at arbejde så jeg gjorde hvad jeg kunne for at ramme fuldtid igen!

Da jeg så endelig kom i arbejds prøvning blev vi herhjemme enige om at det skulle være hvad jeg, og ikke hvad pillerne kunne holde til der skulle ligge til grund for afkastet. Jeg havde i en måned inden lagt pillerne på hylden og tog nu kun et par hovedpinepiller når det var aller værst – pludselig kunne jeg mærke når jeg gjorde noget der skadede min krop og de næste par måneder blev jeg mere og mere opmærksom på hvad jeg kunne og ikke kunne i min hverdag. Et meget sjovt eksembel er at jeg ikke kan holde til at have en stor vinterjakke på fordi den tynger mine skuldre for meget.

Jeg har den dag i dag ikke mere end 12 – 18 timer om ugen på arbejdsmarkedet og det er ikke tit jeg laver mad herhjemme, men jeg tager ikke en masse piller og jeg er der for mine børn – De mener at jeg er verdens bedste far, også selvom jeg ikke spiller fodbold med dem eller selvom vi ikke altid kan tage på den udflugt de gerne vil, til gengæld kan vi jo så se en film eller spille et spil. Og jeg er sikker på at det ikke er pillerne der har slået mig ihjel før de en dag forhåbentligt vil have mig til at være der for deres børn.

Jeg siger ikke at alle piller er lort, jeg siger at der bliver givet mange recepter og jeg er slet ikke sikker på at de alle sammen er helt gennemtænkte!

Mit råd er derfor at mærke efter hvad der skaber smerterne, mine smerter er der dagligt men jeg ved nu hvad jeg kan og ikke kan så der er længere imellem at jeg har de lange perioder med smertehelvede.

 

 

Share Button

Et enkelt svar til Pillernes mørke skygge får mig til at gyse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tak fordi i læste med på bloggen. Copyright 2014 af Daniel Brüssow Jensin