browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Sommer, sol og fest

Skrevet af den 28. april 2014

Så blev det “sommer” og det er bare så fedt, jeg tror ikke jeg er den eneste med piskesmæld der får det meget bedre når jeg ikke skal have jakke på og når jeg ikke skal tænke over kulde i nakken.

Det er da bare en vinterdepression!

Det kan man godt komme til at tænke, især de første år man er ramt af piskesmæld, og det kan faktisk være en farlig tanke. Mange får en nedtur når det så bliver koldt igen, for så kommer der flere smerter igen.

Men der er også en helt anden grund og det er arbejde, det kan deles op i 3 ting:

 1. Man arbejder for meget og får derfor mange smerter senere.
 2.  Faren for at ens chef ikke forstår at man kan mere om sommeren, det kan give problemer.
 3. Arbejds prøvning, mange arbejds prøvninger ligger om sommeren, det kan skyldes at mange socialrådgivere ved at sommeren kan presse flere timer ud af borgeren.

Sidste punkt kan jeg jo ikke bevise, men det er noget jeg selv har oplevet, og det er noget jeg har hørt fra andre med piskesmæld, altså at deres prøvninger er i sommerperioden.

 

Det psykiske er i det hele taget et stort emne for piskesmældsramte

 

Per Flink kender de fleste, dem der ikke gør kan trykke på linket og se en af udsendelserne hvor han snakker om funktionelle lidelser, funktionelle lidelser er meget omdiskuteret og mange mener at Per Flink kun er uden på at få os alle til at virke som klynkerøve. Om det er den hele sandhed ved jeg ikke, men han kan tit virke lidt generaliserende overfor piskesmældsramte og andre med såkaldte skjulte lidelser (altså sygdomme hvor man ikke kan se at folk fejler noget med det blotte øje)

Det er for de fleste med piskesmæld en stor post i hverdagen bare at skulle forsvare sig selv, og ens sygdom. En mand der så pludselig mener at det ikke er en rigtig sygdom og får meget tid på landsdækkende tv til at fortælle om det er jo ikke ligefrem en hjælp i hverdagen – dem der så ikke engang er afklaret får jo så lige en ekstra bekymring, for tro mig, deres sagsbehandlere ser de programmer!

Jeg tror ikke der er nogen med piskesmæld der ikke har mødt tvivlen

 

Tvivlen er der, også fra ens nærmeste:

“Er det ikke bare en psykisk nedtur?”

“Tror du ikke du bare skal tabe dig?”

“Er det virkelig så slemt?”

“Overdriver du ikke?”

Og det er nok det hårdeste, man sidder med sine smerter som man har svært ved at forklare for sig selv, og så skal man også forklare sig over for venner og familie- Hvad skal man sige?

Men ikke nok med det, hvis man er så hårdt ramt at man syge melder sig, så skal man forklare sin sagsbehandler hvad piskesmæld er, uden selv at vide det. Samtidig er det heller ikke sikkert at ens læge ved noget om det, og endnu værre er det hvis lægen tager den holdning at man ikke fejler noget.

Og her forstå jeg godt at nogen får problemer med psyken

Ingen tror på dig, måske tror man ikke engang selv at man er syg.

Nu starter det hele så, kampen mod: Kommunen, lægen, forsikringen og måske mister man venner og noget af familien, det er så hård en kamp at man ikke forstår det uden at have været der. Så hvis ikke man havde psykiske problemer efter ulykken, hjælper instanserne dig godt på vej. Mange oplever at blive kastet rundt i systemet uden nogen form for udsigt til afklaring, jeg var ingen undtagelse.

Men hvad har det at gøre med sommer, sol og fest?

Det har meget at gøre med de tre ting, for mit budskab i dette indlæg er:

Nyd de dage der er gode, glem de dage der er dårlige, vælg venner med omhu og smil til verden – når i kan overskue det!

Til alle jer der også får det bedre om sommeren: Nyd den i fulde drag, grill, fest og hvad der ellers kommer til at ske, tag jer ikke af de spørgsmål venner og bekendte stiller om du nu kan tåle dit og dat – DET VED DU BEDST SELV!. Og tag jer så af vinteren når den kommer!

 

Share Button

6 Responses to Sommer, sol og fest

 1. Søren Frank

  Hej.
  Det drejer sig i høj grad om hvor langt man er kommet i livet efter skaden er sket.
  I lang tid styrer “tilstanden” dig og din hverdag. Du indretter dig efter smerter og begrænsninger. Dette vil tage lang tid i processen og vil i en vis grad “ødelægge” din hverdag. Det er en psykisk hård tid og det kræver forståelse og opbakning fra familien. Det er en svær tid for familien, da man er meget let påvirkelig og har humorsvingninger. MEN – når du endelig er kommet igennem processen, sker der en klar forandring. Nu er det dig der styrer tilstanden, ikke omvendt, og du kan klare mere. Mentalt bliver du stærkere. Ja, du vil naturligvis mærke hvis du har overskredet din egen grænse, men så skal du give dig selv tid og lov til at tage den med ro og lade kroppen komme sig.
  Til dit spørgsmål om du må nyde sommeren. Ja gu’ skal du nyde sommeren. Gå ud og nyd solen, den hjælper nemlig også, da varmen er god for dig. Du må og skal nyde livet så meget du kan. Drik et glas vin eller tre, tag en svindom og syng en sang. Det er dit liv, lev det og nyd det.

  • Daniel Jensin

   Hej Søren

   Tak for din kommentar

   Det er jo derfor at jeg konkluderer at jeg har tænkt mig at nyde sommeren, og opfordrer alle andre til at gøre det samme – for man er nødt til at nyde de gode stunder der er.

 2. Stine

  Jeg er een af dem, der ikke rigtigt har hørt noget om “pjæk” eller andet i den stil. Jeg har måttet forklare en enkelt at jeg “ikke bare” kan bide smerterne i mig og at det at gøre det faktisk forværrer dem og gør det næsten umuligt at slippe af med dem igen.

  Men jeg kan stadig med gru huske den ejendomsmægler, der solgte mig mit hus. Jeg fortalte om mine planer for at indrette det “piskesmældsvenligt” og han kendte selvfølgeligt også nogen, der var ramt. “Men det er ikke lige som dig, forståes, nej, hun kan både klatre på stiger, male hus og hvad har vi, så det er jo bare for at få penge uden at arbejde”. BUM! Og så var jeg da helt sikker på hvem der IKKE skal sælge huset igen næste gang.
  Men ja, varmen er skøn 🙂 Jeg har det stadig skidt, men er også inde i en periode med ændring af medicinering og andet sjov med smerteklinikken, men til gengæld er det fantastisk at bruge noget af al sin “sengetid” ude på solsengen i haven og få slubret solstråler og varme i sig!

  • Daniel Jensin

   Hej Stine

   Tak fordi du læser med og kommenterer 🙂

   Det er dejligt at du er en af dem der er sluppet fra de nærmeste’s tvivl, det er nemlig en hård tur at skulle igennem. At ejendomsmægleren kender en der snyder, ja det er desværre også et af problemerne for os andre der er ramt – men igen ved han jo nok ikke hvordan hun har det om aftenen eller næste morgen efter at hun har kravlet på en stige.

   Det er jo ikke sådan at vi der har fået erstatning kan leve i sus og dus og med håndværkere til alt efterfølgende, mange må også økonomisk lægge deres livsstil helt om efter sådan en tur.

   Men dejligt er det at høre at jeg ikke er den eneste der er glad for den varme der har været i et stykke tid 🙂

   • Stine

    Tvivler på at den omtalte nabo faktisk snød. Han forstod bare ikke kage-konceptet. Jeg plejer at sige at det at leve med piskesmæld er som at være på en streng diæt med et begrænset antal tilladte kalorier pr. dag. Det betyder ikke at jeg ikke kan spise lagkage, men så får jeg nok ikke andet at spise dén dag – eller også hævner kiloene sig.

    Jeg har også selv deltaget ganske meget i ombygningen af mit hus, fordi det var noget af det, jeg rigtigt gerne ville. Elsker at sidde her nu og have været med til at bygge det og har svedt og tudet over det skide gulv etc. Men jo, hvor har det kostet! Og det er så OK.

    Og nej, erstatningen er som oftest en joke. Jeg plejer at sige at man kan tjene det dobbelte, hvis man skærer et lillefingerled af.

    • Daniel Jensin

     Ja det er jo netop det der er problemet, mange tror at deres naboer snyder – hurra for stikker systemet der er indført i DK, vi skal alle sammen mistænke hinanden for alting!

     Den med lagkagen kan jeg godt lide, den er god 🙂 Jeg har også lavet lidt på vores hus, men det hævner sig hurtigt!

     Jeg fik jo det der for mange lyder som en flot erstatning, men jeg har mistet 3 gange mere end jeg fik i erstatning + bevægelighed og helbred…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tak fordi i læste med på bloggen. Copyright 2014 af Daniel Brüssow Jensin